Historie
Van boeren kampeerterrein naar kleine plattelandscamping
Het ontstaan van de camping
In de zomer van 1936 klopten 2 vissers uit Almelo aan bij mijn grootvader H.J. Willems. Ze vroegen of ze de komende nacht mochten overnachten in de hooischuur, zodat ze niet dezelfde dag terug hoefden te fietsen naar Almelo.
Het jaar daarop vroegen ze of ze een paar kleine slaaptentjes in het bos voor de boerderij mochten plaatsen, zodat de twee vrouwen ook mee konden komen. Ze wilden graag een heel weekend blijven. Na de oorlog kregen de mensen meer vrije tijd en zelfs een week vakantie. Dit had tot gevolg, dat steeds meer mensen er op uit trokken om ergens met een slaaptentje te overnachten. Dus ook op ons terrein wat toen ongeveer een derde gedeelte besloeg van ons huidige kampeerterrein. Destijds heette het kampeerterrein ‘Willems’ en de campinggasten kampeerden op en rondom de huidige ‘Zandweide’.
Destijds waren er nog niet veel voorzieningen. De enige voorzieningen waren een waterpomp en een droog toilet, welke elk jaar werd verplaatst.
Mijn grootvader had tot +/- 1955 geen officieel financieel tarief. Wel stelde mijn grootvader de voorwaarde, dat de vakantiegangers verplicht; aardappelen, melk en eieren bij hem dienden te kopen.
Ontwikkelingen
Na 1955 werd er een gering bedrag van +/- F 25,- betaald door de campinggasten. Inmiddels waren er ook zomerhuisjes gebouwd. Hiervoor betaalde men F 40,- per seizoen.
In de jaren zestig is het eerste toiletgebouw met waterspoelende wc’s en douches gebouwd. Mijn grootvader zei; “nu zijn we alle centen die we eraan hebben verdiend in één keer kwijt en we komen nog tekort om dit gebouw te betalen.” De jaren daarna groeide het aantal campinggasten gestaag. Eind jaren zestig werd het kleuterbad gerealiseerd. Ook werden aan het einde van de jaren zestig en in de jaren zeventig de andere kampeervelden en nog een toiletgebouw gerealiseerd. De kampeervelden werden voorzien van elektriciteit.
In 1973 werd de kantine feestelijk geopend op de camping. De camping heette vanaf dit jaar Camping “Wilrod;” dit als afkorting van de namen Willems-Roddenhof. Vanaf 1973 zag ik dat de tenten vervangen werden door tourcaravans. Hierdoor ontstond steeds meer de huidige indeling van het kampeerterrein. Vervolgens werd in 1984 het laatste toiletgebouw geplaatst op de ‘Zandweide’. De tourcaravans werden vanaf 1985 steeds vaker vervangen door stacaravans. Naarmate de jaren verstreken hadden steeds meer campinggasten behoefte aan een eigen toilet. Om voorgenoemde reden is in 1994 het riool op onze camping aangelegd en in 2013 is ook ons zgn. trekkersveldje hier op aangesloten.
Wij als eigenaar proberen nog steeds iets van de oorspronkelijke gemoedelijkheid in stand te houden; ook in deze sterk veranderende tijd, zodat u als kampeergast ook nu nog een ontspannen en plezierige vakantie door brengt in deze mooie omgeving van Beerze op onze camping.
H.J. Roddenhof
(De oude boerderij waar het allemaal begon)